Argentinski ćevap
Goveđi gulaš
Fileti oslića sa povrćem
Lazanje
Matijevic
Recepti





















TRIKOLORI PAKETIĆI

Sastojci
- “Matijević” svinjski file ( 200gr )
- “Matijević” kulen ( 50gr )
- kuvano jaje ( 1 kom )
- ajvar ( 30gr )
- so,vegeta,malo bibera

Priprema
File očistiti od žilica – ukoliko ih ima – raseći po dužini i istući u što veću šniclu. Na sredinu šnicle staviti isečen kulen na kolutove, celo kuvano jaje i oko punjenja po šnicli namazati ajvar. Posoliti, staviti malo vegete i malo pobiberiti. Šniclu zatvoriti tako da se sva četiri kraja podignu i spoje,-da bi se dobio oblik naduvanog balona. Ovako savijenu šniclu staviti u foliju koju treba formirati oko čitave šnicle i gore zavezati ( kao balon ) kuvarskim kanapom. Peći u rerni oko 30 min. na 220 . Služiti sa sosom od pečuraka.

PILEĆE BELO U SOSU OD LIMUNA I PAVLAKE
- “Matijević” pileće belo – file – 250gr – poprskati sokom od 1 limuna ( ostaviti da odstoji 1h)
- brašno 30gr
- mleko 1dl-1,5dl
- jogurt 1dl
- senf 10gr
- kisela pavlaka 1dl
- biber,so,rendana korica od 1 limuna, par kapi limunovog soka

Priprema
Meso samo malo istući tučkom i lepo opržiti sa obe strane da bude 50% pečeno.Oprženo meso izvaditi iz posude u kojem se pržilo,pa u isto ulje staviti brašno, propržiti, pa dodati pavlaku, jogurt, mleko, senf, so, biber, koricu limuna i sok od limuna. Kad je sos gotov, ubaciti piletinu da se prodinsta u sosu. Sos – ako se zgusne – razrediti mlekom do željene gustine.


HLADNA KOKTEL SALATA – za 2 osobe

Sastojci
- 100gr paradajza – svež
- 100gr krastavaca – svež
- 50gr “Matijević” praške šunke na kockice sečene
- 50gr kačkavalja na kockice sečenog
- 1kom. kuvano jaje
- 50gr maslina
- 50gr sveža zelena paprika

Priprema
Paradajz i krastavce iseći na kockice, kao i sir i prašku šunku. Svežu papriku iseći na štapiće - žilijen. Sve sjediniti, posoliti ipa dodati preko salate prašku šunku i sir. Jaje iseći na 4 četvrtine, staviti na sredinu kao dekoraciju a okolo masline. Po želji preliti sa malo maslinovog ulja i seckanog svežeg peršuna.


DRAKULA STEK

Sastojci
- “Matijević” svinjski laks kare 300gr
- ljuta zelena papričica 1 ( gornji deo-vrh )
- sir-kačkavalj 50gr
- “Matijević” praška šunka 30gr
- “Matijević” slanina pančeta 80gr
- “Matijević” gril-tanka kobasica 1 kom.
- paradajz sok 1dl
- beli luk 1 čen
- 1 kom. šampinjon srednje veličine
- crni luk 20gr

Priprema
Odseći 300gr laks karea u jednom komadu pa ga zaseći po sredini i napuniti sirom i praškom šunkom ( treba da ima oblik sendviča između dva parčeta hleba ).
Opržiti ga na roštilju da bude oko 60% gotovo a zatim ga obložiti tankim lentama slanine.Papriku preseći na pola ( tako da vrh ostane ceo ) i staviti na čačkalicu. Sa šampinjona skinuti nožicu i okruglom modlom na kapici napraviiti otvor . Kroz njega proturiti 1 kobacice koju pri vrhu treba zaseći u obliku krsta. Takođe staviti na čačkalicu i zajedno sa paprikom na čačkalici zabosti na stek, jedno pored drugog.
Zapeći u rerni oko 15 min na 180. Polovinu steka preliti sosom od paradajza, crnog i belog luka. Sos treba da bude što ređi, nikako gust.


PILETINA NA HAVAJSKI NAČIN - za dve osobe

Sastojci
- “Matijević” pileće belo – file 500gr
- “Matijević” praška šunka u omotu 100gr
- sir kačkavalj 100gr
- kolutovi ananasa 4 kom
- višnje iz kompota 4 kom
- so

Priprema
Pileći file iseći na 4 šnicle, rastucati, posoliti i kratko grilovati. Na svako parče staviti po 25gr praške šunke ( sečeno na listove ) i prekriti kolutom ananasa. Preko toga staviti listove kačkavalja. Kratko staviti u rernu da se sir otopi. U sredinu koluta ananasa staviti jednu višnju i zagratinirati na 250 jedno 5-7 min.
Kao prilog servirati njoke u bešamel sosu sa bosiljkom.


PUNJENA ŠUNKA “ CASINO “ - za dve osobe

Sastojci
- “Matijević” praška šunka u omotu 130gr
- kuvano jaje – žumance 2kom
- senf – 1 kafene kašikice
- puter 30gr
- margarin 30gr
- kečap 1 kaf. kašičica
- vorčester 1/3 kaf.kašičice
- biber,so

Priprema
Prašku šunku iseći na tanke listove. Žumance izgnječiti pa dodati dobro umućen margarin i puter. Sve to sjediniti u kompaktnu masu i dodati senf, kečap, vorčester, so, biber. Dobro izmešati pa premazati prvi list praške šunke. Preko fila staviti drugi list pa opet premazati i tako do kraja, dok ima materijala.

 
 
   
         
    © Industrija mesa Matijević, Novi Sad